dimecres, 11 de maig del 2011

El pla R de rehabilitació i de raonable front el pla D de destrucció i despropòsit

L'autogestió o la mancomunió d'esforços
El dilluns a la tarda, un equip de persones de Salvem la Colònia, amb els braços, les mans i les ganes com a úniques eines, vam decidir reemprendre el nostre persistent Pla R. Aquesta vegada es tractava de començar a netejar els solars de runa i de merda per tal d'establir-hi una plaça.. La Plaça de la Resistència anomenem aquest espai. Unes 10 persones vam estar tota la tarda retirant inmundicies, pedrots, uralita, tela asfàltica, cascalls i altres desfets.
Per aprofitar la runa es va realitzar una selecció i reciclat de materials. Així les pedres que treiem del solar anaven destinades a la construcció d'un mur entre mitjeres entre el solar i el carrer Castells , per evitar el pas de la merda i la pols al carrer, però també per delimitar el tram netejat.
Conrtuint el mur
 
La feina es va prolongar tota la tarda, i fins i tot els agents de la Guàrdia Urbana , una dotzena,que van venir  a preguntant-nos que feiem, van entendre que allò era una acció de dignificació del barri.




L'ajuntament i Reursa han mantingut el solar brut expressament durant mesos, intentant transmetre la sensació d'abandonament i de degradació al veïnat que resisteix.
La inacció de les institucions o millor, l'acció premeditada i intencionada d'aquestes, ha provocat que Salvem la Colònia decidís tirar endavant una altre cop el Pla R, apostant per l'autogestió dels veïns, fins i tot en el manteniment i recuperació de l'espai públic.
El mur ja prenia forma
Al finalitzar la jornada de treball ja es veia el terra entre els cascalls

Cal recordar que ja fa uns mesos, des del nostre col·lectiu veïnal ja es va netejar el mateix solar. La frustració va ser molt gran al comprovar que al dia següent els destructors traslladaven runa de les cases annexes i feien una muntanya al bell mig del solar, que prèviament s'havia netejat, per tal de que no fos possible utilitzar l'espai de cap manera. Va ser precisament aquesta muntanya de runa, col·locada allà expressament per les institucions per inhabilitar la vida social al barri, la que vam començar a netejar el dilluns.



La rabieta institucional  contra l'esforç solidari del veïnat
Un dia després del començament dels treballs, el dimarts al matí quatre treballadors de l'empresa Urcotex acudien a la Colònia amb 4 sacs de ràfia per començar a enderrocar el mur de delimitació que s'havia construit. Uns quans veïns vam impedir el sense sentit que volien cometre, encomiant als treballadors que dialoguessin amb els que havien donat les ordres. Ens van contestar que ells eren putxinel·lis i que no hi podien fer res, si havien de complir ordres absurdes ho farien.
Finalment amb la pressió popular els treballadors van marxar.

Avui, dimecres 11 de maig, tres membres de Reursa i la brigada d'Urcotex (els destructors) acompanyats de la Guàrdia Urbana han enviat un camió i una excavadora per retirar la runa del solar.
Després de mesos de no fer res, quina casualitat que fos just avui que han ordenat realitzar aquesta labor.No?

Els d'Urcotex enderrocant el mur i retirant la runa

Per suposat han enderrocat el mur que amb tant d'esforç haviem aixecat, com intentant eliminar la nostra acció, però és ben clar que malgrat això, no deixa de ser un èxit per Salvem la Colònia, doncs l'acció directa que vam començar a dur a terme el dilluns ha fet possible la final neteja del solar que era l'únic objectiu de la nostra acció.

Amb aquestes petiteses importants estem a la Colònia. Demostrant com només l'emprèsit col·lectiu i autogestionari, l'esforç organitzat dels veïns, ha impulsat que vinguessin a netejar el solar.

A veure si demà continuen netejant totes les muntanyes de runa de la resta de solars, inclús la provocada per la familia que diu ostentar la representativitat dels veïns des de la seva associació d'amics i familiars  que aprofitant que feien obres a la cuina van llençar la seva runa al mateix solar que nosaltres estàvem netejant. On arribarà el “cutrerio” d'aquesta família? Perquè per suposat van ser ells els que van avisar a la urbana i també han sigut ells els que avui reien davant la destrucció del mur construït.
La runa de la cuina col·locada al solar per la familia de la hipotètica associació que afirma defensar els veïns

Així d'afectada és troba la vida actual a la colònia. Mentre uns veïns netejem els solars n'hi ha d'altres  (per sort, pocs) que es dediquen a embrutar-los encara més. 

De totes maneres hem decidit  quedar tots els dilluns a la tarda per seguir amb les feines de rehabilitació del barri i per tant del nostre Pla R.
Qualsevol ajuda serà benvinguda!!!